Nastal čas výletů a Palata již rozjela návštěvy po zajímavých místech v Praze a okolí. Po návštěvě „Břevnovského pivovaru“ se naši klienti vypravili na Vyšehrad.

Náš aktivizační pracovník Pavel Pilík pro naše klienty připravil komentovanou prohlídku Vyšehradu. Po jeho úvodní poutavé přednášce nás cesty vedly na Vyšehradský hřbitov, který se zde nachází již od středověku. Dominantou tohoto hřbitova je národní pohřebiště Slavín z konce 19. století, kde jsou pochované takové osobnosti, jako například Ema Destinová, Alfonz Mucha, Julius Zeyer, Jaroslav Vrchlický, Josef Myslbek, Vojtěch Hynais, Josef Hora a mnoho dalších. Uctili jsme na tomto místě také památku dalších známých českých osobností, jako jsou Bedřich Smetana, Božena Němcová, Antonín Dvořák, Jan Neruda, Vlasta Burian, František Křižík, Jaroslav Heyrovský, Waldemar Matuška, a taky jsme se zastavili u symbolického hrobu Milady Horákové.

Pak jsme se vypravili podívat na slavnou vyhlídku skoku Šemíkova s Horymírem, nádherným výhledem na Vltavu a nedalekými (kdysi konkurenčními) Hradčany. Před odjezdem jsme si nenechali ujít návštěvu Baziliky sv. Petra a Pavla, postavenou na základech románského slohu, přestavěnou v 19. století do neogotické podoby, s prvky secese v mozaikových průčelích ve zdobení v interiéru kostela, ve které jsme v tichu uctili hodnoty naší historie a ocenili vnitřní ztišení pro sebe sama.

Cestou na Palatu jsme míjeli další zajímavé stavby ověřené časem, a to románskou rotundu sv. Martina, nebo Jedličkův ústav a známou Leopoldovou a Táborskou bránu. Počasí nám přálo, všichni si výlet moc užili a už se těšíme na další letní dobrodružství.